STOP PRESS ******* UUTISIA******* STOP PRESS 

PERUSKURSSI ALPAKOIDEN PITOON TULOSSA SU 27.4. 

Pidämme seuraavan peruskurssin tilallamme Haavistossa SUNNUNTAINA 27.4. klo 11-17 yhteistyössä eläinlääkäri, alpakankasvattaja Satu Olkkosen kanssa. Luvassa on kattava paketti perustietoa alpakoista, niiden arvioinnista, hoidosta ja käytöstä villantuottajina, jalostuseläiminä ja liiketoimintamahdollisuutena. Teemme myös käytännön harjoituksia alpakoiden kanssa. Kurssin hinta on 80 EUR/hlö sisältäen kurssimateriaalit ja lämpimän lounaan. Ota pian yhteyttä, jos olet kiinnostunut sillä osanottajien määrä on max. 12! Soita 045-6716040 tai lähetä sähköpostia backmanne@gmail.com. 

*****

KEVÄTTÄ KOHDEN KÄY TIE... 

Syksy ja talvi olivat iloksemme varsin leudot aiempiin vuosiin nähden, josta sivutoiminen maajussi muisti olla kiitollinen useampaan keraan kuukausien mittaan. Vasta tammikuun puolella alkoivat kelit koetella niin tilamme ihmisten kuin eläintenkin sietokykyä jaksamisen suhteen, mutta toistaiseksi kaikki asiat on sujunut suhteellisen ongelmitta. 

*****

HUOM! MEILLÄ ON RUNSAASTI RAAKAVILLAA MYYNNISSÄ ERI VÄREISSÄ MONENLAISIIN KÄYTTÖTARKOITUKSIIN. OTA REIPPAASTI YHTEYTTÄ JA TULE VALITSEMAAN OMASI...  

*****

LAUMA TALVITELOILLE 

Mahtava intiaanikesä loppui vihdoin syyskuun puolivälissä, jolloin loputkin laumastamme siirrettiin takaisin tallioloihin laitumelta. Vasat olivat luonnollisesti ihmeissään niille uudesta tarhasta ja tallista, mutta syyskuun loppupuolen sateissa vaikuttavat tyytyväisiltä päästesään kuiville pehkuille lämmittelemään. 

Viisi kaunista alpakkaipanaa kirmaa mäkisessä tarhassa sydämensä kyllyydestä: yksi musta tyttö, kaksi valkoista tyttöä, yksi valkoinen ja yksi mustanruskea orivesseli. Polttiaiset ovat hieman kiusanneet loppukesästä niiden emiä, joten vuoden normaali kulku tallioloineen tuntuu laumasta tutun turvalliselta.  

*****

KESÄHOMMIA JA AVOIMET OVET HEINÄKUUSSA

Kerinnät hoidettiin jälleen ruotsalaisvoimin tutulla rutiinilla toukokuussa. Sen jälkeen alpakat pääsivätkin nauttimaan kesähelteistä laitumelle, joskin mustat tytöt oli pahimman helteen aikana tuotava tallitarhan viileyteen. Heinäkuun alkuun mennessä olemme saaneet neljä odottamastamme kuudesta vasasta: yksi valkoinen ori, yksi valkoinen tyttö, yksi fawn-tyttö ja yksi mustanruskea tyttövasa. Kaikki voivat oikein potrasti ja kasvavat silmissä.    

Avoimien ovien päivä on lauantaina 20.7. klo 12-15. Tervetuloa tutustumaan tilamme toimintaan, alpakoihin ja muihin eläimiimme sekä kuulemaan mitä kaikkea ihanaa alpakan villasta on mahdollista valmistaa. Eläinlääkäri ja alpakankasvattaja Satu Olkkonen on paikalla klo 14-15 vastaamassa kysymyksiin alpakoiden terveydestä ja lääkinnästä. 

Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita, mutta toki voi soittaa jos tulee jotain kysyttävää ennen ao. päivää. Kahvio auki avointen ovien ajan, mahdollisuus myös ostaa alpakkatuotteita ja raakavillaa (käteismaksu). 

LUVASSA TOSIOSTAJILLE HUIPPUHYVIÄ PAKETTITARJOUKSIA ALPAKOISTA

Tervetuloa koko perheen voimin!  

***************

KEVÄTTÄ ODOTELLESSA...

Talvi on ollut mukavan leuto suurimman osan aikaa, joskin luminen, mutta maaliskuussa keli muuttui melkoisesti. Pakkanen on paukkunut yöaikaan jopa -26°C tasolla Karkkilassakin, joten alpakat ovat olleet aika kovilla. Tämän vuoksi emme ole ryhtyneet vierottamaan viime kesän vasoja, etteivät ne stressaannu äideistä erotettaessa vielä luonnonvoimienkin vuoksi. Mammat jaksavat potrasti, joten onneksi vierotuksella ei ole ollut vielä kiire. Lähiviikkoina se on joka tapauksessa edessä, jotta emät saavat keskittyä masussa köllöttelevien vauvojensa kasvattamiseen.  

Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistu kampanjamme vaikuttaa toimivalta eli on herättänyt kivasti kiinnostusta, joten mahdollisesti kaikki tai ainakin osa vasoista vierottuu uusien omistajiensa tiloissa lähitulevaisuudessa :-)

***************

SYYSKAUDEN MIETTEITÄ

Kesän saldona saimme kolme kaunista ja ennen kaikkea värikästä vasaa: valkoinen, musta ja puna-ruskean-harmaa eli rose grey. Jostain syystä kesä 2012 oli joka paikassa varsin orivoittoinen ja niin meilläkin, vain poikia syntyi tänä kesänä. Ensi vuosi toivottavasti on hieman vaihtelevampi vasarintamalla, sillä tiineystestien perusteella meillä on lupa odottaa seitsemää vauvelia. Näin ollen sukupuolijakauman hajautuminen lienee tätä vuotta todennäköisempää!

Kiitos kaikille Stora Enson metsänomistajapäivillä alpakoitamme tervehtineille. Oli tosi mukava päivä kanssanne Oittaalla. Langoista ilmoitamme tällä sivustolla lisää, kunhan saamme tarkempaa tietoa kotimaisen kehräämön alpakoistamme tuottamista langoista. 

Jos joku kiinnostui alpakoiden pitämisestä, hoitamisesta tai jalostamisesta, ottakaa ihmeessä yhteyttä. Pidämme mieluusti kursseja asian tiimoilta pienillekin ryhmille Etelä-Suomen alueella :-)

***************

VASOJEN JA SYKSYN ODOTUSTA

Kesä on mennyt tutuissa kuvioissa: alpakat ovat saaneet nauttia laitumella olosta, vasoja syntyi ja uusia "rakkaudentekoja" on tehty. Myös meidän ihmisten arkirutiinit ovat kesällä kevyet, talvikauden tallirumba on vasta edessä.  

 

***************

ALPAKOIDEN KESÄLOMA ALKOI

Kerinnät saatiin tehtyä aussivoimin huhtikuun lopussa, joten tytöt ja pojat pääsivät toukokuun lopulla alkamaan hartaasti odottamansa kesäloman. Vihreä, ihana nurmi hurahtikin varsin pitkäksi toukokuun alun ollessa hyvin lämmin, mutta juuri laitumelle pääsyn aikaan toukokuun viimeisellä viikolla keli viileni huomattavasti. No, onneksi tuulinen sää vähensi myös lentävien öttiäisten määrää eli jotain hyvää siinäkin. 

Ensimmäinen vasa syntyi 1.6. (musta oripoika) ja loppuja neljää odotellaan kesä-heinäkuun vaihteessa. Vasoista julkaistaan kuvia myös täällä, kunhan vasat on maailmassa ja edustuskelpoisia otoksia saadaan napsittua. 

***************

ALPAKKAKURSSIT OHI TÄLLÄ ERÄÄ

Yleisön eli 2011 kurssilaisten pyynnöstä järjestimme Alpacas Incrediblen kanssa kaksi jatkokurssia: Vesangassa la 3.3. ja Karkkilassa la 10.3. Kursseilla syvennyttiin peruskurssin tietojen pohjalta mm. alpakoiden jalostukseen, villan hyödyntämiseen sekä alpakoihin liittyvään yritystoimintaan. 

***************

VUODEN 2011 ALPAKKAKURSSIT PIDETTY  

Järjestimme syksyn aikana kolme päiväkurssia alpakoista kiinnostuneille, joista kaksi pidettiin yhteistyökumppanimme Alpacas Incrediblen tilalla loka-marraskuussa Vesangassa (Jyväskylässä) ja yksi meillä Karkkilassa. Kurssit olivat loppuunmyytyjä ja porukan kiinnostus huikeaa. Keskusteluja käytiin monelta kantilta alpakoihin ja niiden hoitoon liittyen, erittäin hyviä kysymyksiä sateli joka kurssilla niin ettei meinattu aikataulussa pysyä. 

Lämpimät kiitokset kaikille osanottajille, saitte puhallettua kouluttajiinkin uutta puhtia innollanne. Tästä on hyvä jatkaa 2. kurssien suunnittelua, palaamme Sinin kanssa asiaan lähiviikkoina.  

***************

ALPAKOIDEN MYYNTINÄYTTELY JYVÄSKYLÄSSÄ LA 20.8. 

Alpakkakasvattajat ry järjesti alpakoiden myyntinäyttelyn Jyväskylän kupeessa Leppävedellä. Vietimme mukavan elokuisen lauantain alpakoiden parissa esitellen alpakoita eläiminä sekä muotinäytöksessä alpakkamuotia. Väkeä kävi mukavasti  ja juttua riitti koko päiväksi. 

Kaiken kukkuraksi saimme mahtavasti julkisuutta, kun YLE:n tv-uutiset kävivät juttukeikalla haastattelemassa Siniä erityisesti alpakoiden asemasta liiketoimintanäkökulmasta. Myös Siukosen Helenaa haastateltiin radioon sekä lehtiin ja mukavasti sujui molemmilta rouvilta edustaminen. 

Kiitos taas mahtavalle talkooporukalle, ensi vuonna tavataan samoissa merkeissä! Mutta missä... se selviää vasta tuonnempana. 

***************

KESÄN 2011 VASAT SYNTYNEET

Kesän kaikki alpakkavauvat ovat onnellisesti maailmassa. Saimme kaikkiaan kolme tyttöä ja yhden pojan, oikein mukava jakauma siis. Erityisen onnellisia olemme 2006 Chilestä tuodun mustan Bianca-rouvan esikoisesta, tämä tiineys oli todella melkoisen työn ja vaivan takana. Lapsi on mitä kaunein pikkuneiti, kuten oheisesta kuvasta voitte todeta. Kiitos Lotta Honkalalle hienosta otoksesta!

***************

* ALPAKOIDEN KERINNÄT JÄLLEEN HOIDETTU

Ruotsalaiset ystävämme kävivät jälleen tervehtimässä meitä ja laumaa, jonka tuloksena viidessä tunnissa pääsi 23 alpakkaa villoistaan. Keli oli mitä mainioin ja eläimet sopeutuivat todella hyvin uuteen olotilaansa. Villojen putsaus ja villatestien lähettäminen Uuteen Seelantiin odotta...

Tack igen Hjalle & Fredrik, vi ses åter nästa år!

***************

* SUUREN MAAILMAN NÄYTTELYTOUHUA SEURAAMASSA

Kuuden alpakkaentusiastin viikonloppureissu Englannin Coventryyn oli ratkiriemukas ja mahtava piristysruiske itse kullekin oman kasvatustyön suhteen. Saimme nähdä aivan uskomattoman upeita eläimiä, uudistimme vanhoja tuttavuuksia ja solmimme nipun uusia ystävyyssuhteita eri maiden kasvattajakollegoihin. 

Esittelimme juhlaillallisella pidetyssä muotinäytöksessä muiden näytteilleasettajien ohella suomalaista alpakka-designia, kun mukana oli Annuli Merkun suunnittelemia 100% baby-alpakasta Keuruulla valmistettuja tekstiilejä sekä Sanna Hurttia-Lintulan käsintehtyjä tuotteita. Muotinäytös oli menestys ja saimme vielä kotimaahan palattuamme kiitosviestejä laadukkaista tuotteista.  

Annen ja Sinin Alpakkamatkat jatkavat varmasti seikkailujaan vielä tämän vuoden puolella... Iso hali kaikille reissussa mukana riekkuneille :-)

* KIITOS KURSSILAISILLE!

Pidimme yhteistyökumppanimme Alpacas Incrediblen eli Sini Honkalan kanssa peruskurssin alpakan hoidosta ja jalostamisesta Vesangalla lauantaina 19.3. Paikalla oli jälleen mukava ryhmä alpakoista kiinnostuneita kurssilaisia, joille kiitos mukavan päivän mahdollistamisesta. Jos olette vielä myöhemmin keväällä innostuneita jatkokurssista, ottakaa  yhteyttä!     

* HYVÄ ARTIKKELI LAUMANVARTIJOISTA

Internetissä käydään toisinaan kiihkeääkin keskustelua eri koirarotujen soveltuvuudesta ihmisilleen ja tehtäviinsä. Eduskunnassa on käsitelty joidenkin rotujen suhteen rajoituksia ja jopa täyskieltoja, jotka olisivat harmillisia ja tarpeettomia kun ongelma on useimmiten remmin toisessa päässä. Erityisesti ongelmia tuntuu syntyvän silloin, kun ihmiset ovat valinneet itselleen liian haastavan rodun tai koiran pito ja elinolosuhteet eivät ole kyseiselle rodulle sopivat. Olemme erittäin tyytyväisiä laumanvartijoihimme Capoon ja Leiaan, jotka ovat upeasti pitäneet tontilla aiemmin liikkuneet ilvekset poissa ja alpakat turvassa. Tässä on linkki muutaman vuoden takaiseen artikkeliin "Laumanvartijakoira on haasteellinen työntekijä", suosittelen lukemaan jos työkoirat kiinnostavat. 

 Tervetuloa sivuillemme!

Myymme, maahantuomme ja kasvatamme alpakoita ensimmäisten tilojen joukossa Suomessa. Kantaeläimemme saapuivat kotiimme tammikuussa 2005 ja ensimmäiset kasvattimme syntyivät saman kevään ja kesän aikana. 

Maahantuomamme eläimet on tuotu kaikkia lakipykäliä noudattaen Maa- ja metsätalousministeriön ELO:n ja KRO:n sekä Eviran maahantuontisääntöjen mukaisesti. Lisäksi tuomamme alpakat on testattu vapaaehtoisesti mm. salmonellan ja nautojen virusripulitaudin BVD:n varalta. Kaikki maahantuomamme ja tilallamme syntyneet eläimet on todettu vapaiksi näistä tarttuvista taudeista eivätkä ne myöskään levitä niitä passiivisesti. Teetämme tilallamme säännöllisesti ulostetutkimuksia sisäloistartuntojen selvittämiseksi ja asianmukaisen loishäätökäsittelyn antamiseksi. Esitämme mielellämme näistä dokumentit pyydettäessä asiakkaillemme ja viranomaisille. 

Toimimme aktiivisessa yhteistyössä niin kansallisella kuin paikallisella tasolla eläinlääkintäviranomaisten, ETT:n ja Helsingin Yliopiston Saaren klinikan kanssa. Suuri osa tuontieläimistämme on myös rekisteröity arvostetuissa ulkomaisissa alpakkarekistereissä kuten Saksan AZVD:ssä ja brittiläisessä BAS-rekisterissä.  

Järjestämme myös koulutusta alpakoista kiinnostuneille. Jos haluat lisätietoa kursseistamme, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

 

AIEMMIN TAPAHTUNUTTA

ENSI KERTAA POHJOISMAISSA: 

ALPAKOIDEN MYYNTINÄYTTELY OLI TODELLINEN MENESTYS!

Alpakkakasvattajat ry järjesti Pohjoismaiden ensimmäisen alpakoiden myyntinäyttelyn Aktiivitallin maneesissa Inkoossa. Paikalla oli eri puolilla Suomea toimivia kasvattajia esittelemässä eläimiään ja kertomassa alpakoista hoidokkeina ja elinkeinona, samoin villantuotannosta ja sen jatkojalostuksesta riitti tarinaa. Oli erittäin ilahduttavaa huomata, että villa-asiat kiinnostivat suurta yleisöä tosissaan ja he osasivat arvostaa näkemiään ja kokeilemiaan laatutuotteita. Väkeä riitti tapahtumassa kaksinkertaisesti toivomamme määrä ja hienosti käyttäytyneet alpakat hurmasivat kaikki kävijät vauvasta vaariin :-) 

Useita eläinten hankintaa pohtivia nähtiin keskustelemassa paikan päällä eri kasvattajien kanssa, joten uskomme näyttelyn saattavan yhteen myyjiä ja ostajia kuten tarkoitus oli. Erityisesti saimme kiitosta siitä, että ostajakandidaateille tehtiin helpoksi päästä yhdellä kertaa juttusille monen kasvattajan ja harrastajan kanssa. Kansallinen ja paikallinen media  molemmilla kotimaisilla kielillä noteerasivat tapahtuman upeasti (mm. YLE, Nelonen, Hufvudstadsbladet, Västra Nyland). Nelosen toimittajalle tosin kävi pieni kämmi, kun hän kutsui vastoin parempaa tietoaan tapahtumaa "Suomen ensimmäiseksi alpakkanäyttelyksi". Onneksi he korjasivat asian kanavan nettisivustolle hetimiten saatuaan siitä huomautuksen.

Kun vielä Aktiivitallin Maiju Paukku teki tapahtumapaikan ja oheis- palveluiden suhteen asiat meille erittäin helpoiksi, voimme vain todeta kaiken sujuneen loistavasti ja kaikkien asettamiemme tavoitteiden selvästi ylittyneen. Suurkiitos yhteistyöstä Maijulle apulaisineen (eikä näistä vähäisimpänä Caramela-shmuuli) sekä yhdistyksen upealle väelle!  

Täältä voit katsoa uutislinkit ja lukea lisää: www.alpakkakasvattajat.fi

Aktiivitallin blogi kivoine näyttelykuvineen ja selostuksineen on täällä.  

* KESÄN 2010 VASAT SYNTYNEET 

Olimme erittäin iloisia löytäessämme laitumelta eräänä kesäkuun aamuna pienen mustan tyttösen, joka syntyi vaaleanruskealle Octaviallemme mustasta Inca Archiesta. Pikkuepeli on kerrassaan valloittava ja saikin nimekseen Unique Hermosa. Vain viisi päivää myöhemmin se sai leikkikaverin, kun valkoinen Chilen kohtutuontiemämme Coma Cobrizza ja light fawn-orimme Bourne Edward saivat valkoisen tyttövasan, jonka nimeksi tuli Unique Harmonía. Vuoden viimeinen vasa syntyi syyskuussa, kun Octavian tytär Fabulosa sai kauniin valkoisen orivasan Herculeksen.  

* KERINNÄT ONNELLISESTI OHI TÄLTÄ KEVÄÄLTÄ 

Tilasimme ensi kertaa ammattikeritsijät ulkomailta, kun päätimme useamman kasvattajan voimin testata miten ruotsalaiset Hjalle ja Fredrik hommasta suoriutuivat. Pojat tekivät kahdeksan tilan Suomi-turneen toukokuun alussa ja kaikki tilaajat olivat erittäin tyytyväisiä palveluun sekä leikkuujälkeen. Homma kävi turvallisesti poikien omatekoisen pöydän avulla ja ennen kaikkea nopsasti kahdelta keritsijältä yhtä aikaa (kerintä, hammashoito ja kynsien leikkuu kesti n. 30 minuuttia per eläin). Kerinnästä on kuvia galleriasivullamme. 

* MAHTAVAT ELMA-MESSUT

Alpakkakasvattajat ry. teki sen taas! Järjestimme porukalla kivan viikonlopun ELMA-messujen merkeissä ja kaiken huipuksi alpakka-aiheinen muotishow onnistui kolmena päivänä yli odotustemme. Yleisöä riitti ständillä kaikkina päivinä ja meillä oli riittävästi väkeä heille kertomassa eläimistä ja villan jalostuksesta. Pojat Eddie, Rizardo ja Tupac käyttäytyivät esimerkillisesti niin messuilla kuin käsiteltäessä. 

Kaiken kaikkiaan jälleen upea tapahtuma, kiitos ja kumarrus kanssapuuhaajille! Käy katsomassa viereisen linkin takaa kuvia tapahtumasta (vaikkeivät tallenteet mitään ammattilaislaatua olekaan...).

* LAIDUNKAUSI 2009 AVATTU JA VASOJA ODOTELLAAN

Alpakkaemämme saivat uuden laitumen käyttöönsä toukokuun viimeisenä päivänä, nurmi jo kaipasikin lyhennystä kun kasvaa aivan silmissä. Laitumelle on hyvä uusien tulokkaidenkin Kaikkiaan kuutta vasaa odotellaan tänä vuonna syntyväksi, ensimmäisen laskettu saapumisaika on 15.6. On hienoa nähdä millaisia jälkeläisiä uudet tuontioriimme Archie ja Edward tuottavat, joten odotus on tavallistakin jännittävämpää.

Tervetuloa tapaamaan alpakoitamme sopimuksen mukaan, olitpa sitten kiinnostunut mahdollisesti hankkimaan niitä itsellesi tai astuttamaan emäsi jollain oreistamme!

* KERINNÄT KÄYNNISSÄ 

Jälleen on jokakeväinen kerintäsirkus alkanut Kärjenmäellä. Pian lähtevät taas villamme analysoitavaksi ja kehräämöön tehtäväksi langaksi. Tuttuun tapaan ilmoitamme tällä sivustolla heti, kun uudet langat ovat saapuneet.

* YLE VIERAILI KAHDESTI...

Ylen Länsi-Uudenmaan radiotoimituksesta käytiin meillä tekemässä pieni juttu alpakoista, joka tuli ulos 21.1. Toimittaja Paula Jokisalo halusi tavata karvaiset kaverimme vielä viimeisinä työpäivinään ennen oloneuvokseksi siirtymistä. Kiitos visiitistä Paula ja mukavia eläkepäiviä!

Yllättäen myös Ylen Uudenmaan tv-aluetoimituksesta piipahti väkeä jutunteossa, joten ihan odottamatta jouduimme oikeaan mediapyöritykseen: kaksi näkyvää mediaa vierailla saman viikon aikana! No, eipä siinä mitään kun kaikenlaisia toimittajia tavanneet alpakkamme näidenkin vieraiden kanssa seurustelivat täysin tyyninä ja kohteliaan kiinnostuneina. Ilmeisesti juttu ajetaan ulos jossain vaiheessa viikon 5 aikana. 

* KURSSI VESANGALLA LA 17.1.2009

Pidimme yhteistyökumppanimme Alpacas Incredible eli Sini Honkalan kanssa peruskurssin Vesangalla. Kurssilla käsiteltiin mm. alpakoiden historiaa, rakennetta ja hoitoa mukaanlukien viimeisin ruokintaohjeistus alan johtavalta eläinlääkäriltä Jane Vaughanilta. Kurssilaiset saivat tutustua Sinin upeisiin eläimiin, joiden villat erityisesti ihastuttivat, ja harjoitella mm. Body Scoringia ja kynsien leikkuuta.  

Jatkokurssikin voidaan kurssilaisten halutessa pistää pystyyn kevättalven aikana. Kurssit voidaan pitää joko Karkkilassa tai Vesangalla Keski-Suomessa. Kiitokset kaikille aktiivisille kurssilaisille, jatkoa varmaankin seuraa keväällä!

* 2008 LANGAT SAAPUNEET

Ihanat, unelmanpehmeät lankamme ovat saapuneet. Myynnissä on nyt 100 g kerissä 2-kertaista ohuehkoa lankaa (väreinä valkoinen, vaalea beige, keskiruskea ja harmaa) sekä paksummille puikoille sopivaa jumbolankaa (väri valkoinen). Soita tai mailaa, jos olet kiinnostunut kotimaisista luonnonvärisistä 100% alpakkalangoista.  

* MUKANA ELMA-MESSUILLA

Alpakkakasvattajat ry oli kutsuttu mukaan marraskuun alun ELMA-messuille Helsinkiin ja mekin olimme osastolla mukana hommissa. Väkeä riitti ja Ali-Ollin tilalla asuvat oripojat hoitivat ensimmäisen edustustehtävänsä tyylikkäästi, vaikka uusi tilanne hieman tuntui niitä jännittävän. Oli todella kivaa esitellä kiitolliselle yleisölle mitä kaikkea ihanaa alpakan villasta voikaan saada aikaan, ihmisten ilmeet olivat todella positiivisen hämmästyneitä kun he upottivat kätensä pussilliseen laadukasta raakavillaa. 

Kiitokset myös Uniquen väen puolesta kaikille osastolla vierailleille ja erityisesti muutamille visiittiä Karkkilaan suunnitelleille. Ottakaahan yhteyttä, niin sovitaan ajankohdasta! Alpakkakasvattajien nettisivut on myös uudistumassa, joten sielläkin kannattaa piipahtaa silloin tällöin...

* LIZ BARLOW KOULUTTI KARKKILASSA 17.-18.5.2008

Unique Alpacasilla oli kunnia toimia Alpakkakasvattajat ry:n järjestämän viikonloppukurssin isäntinä. Yhdistys kutsui Englannista kasvattajia kouluttamaan Liz Barlow'n, erittäin arvostetun ja kokeneen kasvattaja-tuomarin. Liz kouluttaa brittiläisen yhdistyksen BAS:in valtakunnallisessa ohjelmassa mm. uusia tuomareita samalla kuin arvostelee alpakoita näyttelyissä eri puolilla maata. Hän kasvattaa itse Livanti Alpacas -nimellä pääasiassa huacaya-alpakoita (www.livanti-alpacas.com). Lue lisää yhdistyksen sivuilta osoitteesta www.alpakkakasvattajat.fi.

* VIHDOIN MUUTTO TAKANA...

Vuodenvaihde ja alkuvuosi olivat niin kiireisiä, ettemme ehtineet edes nettisivujamme päivittää. Hankimme nimittäin loppuvuonna 2007 uuden tilan, jonka remontoinnissa vierähti useampi kuukausi. Koko kirppusirkus saatiin lopulta muutettua uuteen osoitteeseen Karkkilan ja Vihdin rajalle helmikuun lopussa 2008, jonka jälkeen oli "veto veks'" vähän aikaa. Remontointi, aitausten rakentaminen ja eläinsuojien päivittäminen jatkuu koko kevään ja kesän, jotta voimme elokuussa avata uuden Aktiivitallin ovet hevosille. Tervetuloa visiitille uuteen kotiimme, soita ja sovi vierailusta!

* HUIPPULUENNOT HELSINGISSÄ 26.-27.10.2007

Alpakkakasvattajat ry.kutsui Suomeen alpakoihin ja laamoihin erikoistuneen eläinlääkäri Claire E. Whiteheadin luennoimaan kahtena päivänä. Perjantaina hän kertoi kamelidien lääkinnästä eläinlääkäreille, lauantaina kohderyhmänä olivat kasvattajat, omistajat ja muut alpakoista kiinnostuneet. Kuvia tapahtumasta löydät yhdistyksen sivuilta www.alpakkakasvattajat.fi

* BAS-TUOMARIKOULUTUKSEN 2. OSIO SELVITETTY!

Kesäkuussa saimme tiedon, että Anne läpäisi viime vuoden puolella käymänsä vaativan British Alpaca Societyn 3-osaisen tuomarikoulutusohjelman 2. osion. Kurssi oli täynnä tiukkaa opiskelua sisältäen lukuisia käytännön harjoituksia. Kurssin vastuullinen vetäjä ja opettaja oli arvostettu Amanda Vandenbosch USA:sta.

Jokainen kurssilainen joutui tekemään  kirjallisen 3-sivuisen teoriakokeen, kirjalliset villa-arvostelut noin tusinasta surin ja huacayan villanäytteitä sekä eläinten harjoitusarvostelut englannin kielellä. Viimeisessä arvostelukokeessa jokaisella oli eläintä kohden noin 2-3 minuuttia aikaa tutkia se, päättää sijoituksista ja lopuksi perustella suullisesti "näytteilleasettajille" ja "yleisölle" mitä ominaisuuksia kussakin eläimessä havaitsi ja perustella sijoitukset. Kiirettä piti ja henkisesti otti koville, mutta hauskaakin oli! 

Viimeiselle tuomariksi valmistavalle osuudelle on nyt osallistumisen edellytykset muutoin olemassa, mutta vaadittuja harjoitusarvosteluita 25 huacaya- ja 25 surialpakasta on mahdotonta Suomessa tehdä. Asia jää siis mietintämyssyyn tuleviksi vuosiksi...  

* PIKKUSISKO ALPAKKAVAHDILLE 

Capo oli ihmeissään ja ihastuksissaan saatuaan kesäkuussa 2007 uuden leikkikaverin Juppsguard Leiasta. Leia-neiti on peloton vahtikoiran alku, joka parin tunnin kotona olon jälkeen tuli reippaasti mukaan tekemään alpakoiden iltatallia. Capon tutustumisyritykset taisivat hirvittää enemmän kuin mukavat alpakat... 

Capo ja Leia ovat mukana Helsingin Yliopiston alaisessa laumanvartijakoiratutkimuksessa. Teet Otstavel tekee väitöskirjatutkimustaan otsikolla "Laumanvartijakoirien käyttö susi- ja muiden petovahinkojen ennaltaehkäisyssä Suomen kotieläintiloilla"

* VUODEN 2007 ENSIMMÄINEN VASA SYNTYI 16.6.

Kauden ensimmäinen vasa syntyi Dorianille ja Adalialle lauantai-aamuna 16.6. Saimme sievän vaalean fawnin pojan, joka syntyi alle 11 kk kantoajan jälkeen ja oli siitä huolimatta 8,8 kg painoinen. Emä ja vauva voivat hyvin, kuvagalleriaan ilmestyy ensimmäinen kuvakin pikapuoliin. Octavian synnytystä odotetaan jännityksellä kesäkuun viimeisellä viikolla.

* YLEX KÄVI KYLÄSSÄ!

Saimme viettää kerrassaan mukavan, joskin erikoisen päivän 12.6. hauskan YleX:n porukan kanssa. Manco pääsi esiintymään tositoimissa oikein äänen ja kuvan kera, sitä ei yleisö vaivannut pätkääkään. Ainakin radion äänimaailmaan tuli yllättäen lisäväriä herran "rakkaudenteon" myötä :-) Kiitos yleläisille yllättävästä visiitistä!

* ALPAKKAKASVATTAJAT RY.  

Olemme jäseniä Alpakkakasvattajat ry - Alpackauppfödare rf -yhdistyksessä. Sen toiminta keskittyy nimenomaan alpakoiden kasvatuksesta ja villan jalostamisesta kiinnostuneiden tiedon ja taidon lisäämiseen. Ensimmäinen iso tapahtuma oli tuomari-kasvattajan Tim Heyn pitämä loistava kurssi huhtikuussa 2007. Tutustu yhdistykseen ja sen toimintaan täällä.

* JUPPSGUARD CARDITO TULI, NÄKI JA VOITTI... 

...perheemme sydämet ja kohtuullinen oli myös menestys kääpiösnautsereidemme keskuudessa. Capo on rodultaan maremmano-abruzzese eli aito laumanvartija. Se on jo alkanut työuraansa viettämällä alpakkalassa perheen poissaolot, tosin vielä turvallisen aidan takana ettei vahinkoja pääse sattumaan. Alpakatkin ovat vähitellen tottuneet tähän outoon valkoiseen karvalapseen eivätkä enää paljoa piittaa tyhjässä karsinassa käppänärouvan kanssa aikaansa viettävästä pallerosta. Vähitellen Capo siirtyy liikkumaan vapaammin laumassa ja tarkoitus on, että se jossain vaiheessa elää pääasiassa lauman keskellä pitäen silmällä alueella asuvia ilveksiä. 

* OPPIA HANKKIMASSA

Vuoden 2006 aikana Anne osallistui kahdelle British Alpaca Societyn järjestämälle kurssille Englannissa. Maaliskuussa kävimme Sini Honkalan kanssa ulkomuototuomariksi valmistavan 3-osaisen koulutuksen 1. jakson Devonissa Langaton Alpacas'in tiloissa. Toinen kurssijakso pidetiin marraskuussa samassa paikassa ja päävetäjänä oli tällä kertaa yksi maailman arvostetuimmista tuomareista, Amanda vanden Bosch. Kursseilla käytiin perusteellisesti läpi mm. alpakan rakennetta ja arviointia, villan valmistelua tuotantoon ja näyttelyihin sekä villan arviointia. Tavoitteena ei ollut hakeutua tuomariksi, vaan lähinnä oppia arvioimaan eläimiä ja villaa omiin ja asiakkaidemme tarpeisiin. Niihin tämä koulutus antoi riittävät ja hyvät valmiudet.   

Taustaa Unique Alpacasin synnystä

Kävimme helmikuussa 2004 brittiläisen kasvattajapioneerin Pat Bentleyn järjestämän pienimuotoisen peruskurssin Syke House- tilalla Pohjois-Englannissa, jolloin saimme kansainvälisen tuomarin Amanda vanden Boschin opastuksella lisää tuiki tarpeellista perustietoa alpakoiden oikeasta tyypistä ja jalostamisesta. Kurssin jälkeen olimme vakuuttuneita, että alpakoissa on mielenkiintoinen haaste tulevaisuudelle.

Huhtikuussa 2004 vierailimme Chilessä tutustumassa paikallisiin alpakoihin ja sikäläiseen kasvatustyöhön. Vierailun seurauksena teimme huiman päätöksen hankkia lisää maata ja ryhtyä sivutoimisiksi maanviljelijöiksi ynnä alpakankasvattajiksi, tosin päivätöitämme ei auta lopettaa vähään aikaan...

Kasvatus- ja jalostustyö on sydäntämme lähellä. Hevosia meillä on ollut jo useamman vuoden ajan ja ensimmäinen islanninhevosvarsamme Ára (lausutaan Aura) näki päivänvalon kesäkuussa 2004. Kääpiösnautsereita olemme kasvattaneet kennelnimellä Wäkkärän vuodesta 1993, joten on luontevaa jatkaa jalostukseen perehtymistä alpakoiden tiimoilta. 

Tervetuloa siis sivuillemme, toivottavasti löydät täältä mielenkiintoista ja ehkä myös hyödyllistä asiaa. Palaathan tänne aina silloin tällöin, pyrimme päivittämään sivuja säännöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa!

T: Anne & Markku

Sydänkäpynen Octavia 

Viimeksi päivitetty 1.4.2014

»

Pitkä laidunkausi ohi ja lauma tallissa

»

Myyntieläinten tietoja päivitetty 

 

Unique Alpacas

Anne Backman & Markku Herranen
Ylimmäistentie 455
FI-03710 Uusitalo (FINLAND)
Tel. +358-45-6716040
E-mail:
backmanne @ gmail.comKävijälaskuri

   
Webdesign Sini Lindroos 2003 | Copyright Unique Alpacas